BAQLAJON ACHCHIQ BO’LMASLIGI UCHUN NIMA QILISH KERAK?

12.07.2022
Baqlajon - pishirish uchun eng mashhur va sevimli sabzavotlardan biri. Hammasi yaxshiday tuyulishi mumkin: vitaminlar, minerallar va kletchatkaga boy, rangi bilan ko'zni quvontiradi, boshqa mahsulotlar bilan ajoyib tarzda uyg'unlashadi va ajoyib ta'mga ega. Biroq, butun bir asalli bochka ichida ari ham bor: Ko'pincha baqlajonlar achchiq bo'ladi. Va agar siz buni shundoqligicha qoldirsangiz, tayyor taomda yoqimsiz ta'm seziladi. Bu ta’mni ituzumdoshlar oilasi sabzavotlarida uchraydigan zaharli organik modda bo'lgan solanindan beradi. U unib chiqqan kartoshka va pishmagan pomidorlarda ham uchraydi. Sabzavot po'stida to'planadi, bu baqlajonning nega achchiq ekanligini tushuntiradi. Aytgancha, bu hammasi emas. Buning uchta asosiy sababi bor:
hosil o'z vaqtida yig'ib olinmadi va sabzavotlar dalada "qolib ketdi"
yomon ob-havo sharoiti - baqlajon pishishi paytida tez-tez va keskin harorat o'zgarishi
noto'g'ri sug'orish - namlikning ortiqchaligi yoki yetishmasligi
Agar siz baqlajonlarni o'zingiz yetishtirmasangiz, unda siz ularning tarjimai holini bilishingiz dargumon, ammo noto'g'ri yetishtirish oqibatlariga duch kelishingiz mumkin. Shuning uchun, xavf tug'dirmaslik va taomni buzmaslik uchun oldindan tasdiqlangan usullardan foydalanish va baqlajonlardan achchiqlikni yo'qotgan yaxshiroq.
TUZ

2 grilled-eggplant-slices.jpg

Achchiq baqlajonga qarshi ajoyib jangchi. Ushbu maqsadlar uchun tuzni qanday ishlatish mumkinligi haqida ikkita variant mavjud. An'anaviy ravishda ular "quruq" va "naml" deb nomlanadi:

Sabzavotni uzunasiga yoki tilim shaklida kesib olamiz va yirik tuz sepamiz. Aynan yirik: sabzavot ichki qismi g'ovak bo'lib, mayda tuzni osongina qabul qiladi va tuz shu yerda qoladi. Ha, baqlajonlar achchiq bo’lmaydi, lekin ular juda sho'r bo'ladi. Sirtida suyuqlik paydo bo'lishi uchun 20-30 daqiqaga qoldiring. Tuzni olib tashlash uchun suvda yuvamiz va qog'oz sochiq bilan quritamiz.
Ikkinchi variant - to’g'ralgan baqlajonlarni sho'r suvga solish (1 litr suv uchun 1 osh qoshiq tuz) va yuzaga suzib chiqmasligi uchun ustiga og'ir narsa qo’ying. Uni ham yarim soatga qoldiramiz, keyin sabzavotlarni chovliga qo'yamiz, yuvamiz va qolgan suvni to'kib tashlaymiz.
Agar siz ikkita usuldan birini tanlasangiz, unda "quruq" usul afzalroq. Mayda tuz bilan bo'lgani kabi, ikkinchi holda ham, baqlajon ichki qismi juda ko'p namlikni o'zlashtirishi mumkin va sabzavotning teksturasi juda bo'shashib qoladi.
MUZLATISH

3 grilled-slices-of-eggplant.jpg

Baqlajon achchiq bo’lmasligi uchun ularni muzlatib qo'yishingiz mumkin. Yoki oldindan - va keyin kerak bo'lganda foydalanish. Yoki to'rt soat davomida, agar bu sabzavot bilan taom tayyorlash g'oyasi sizga ilhom bilan kelgan bo'lsa. Algoritm oddiy: bo'laklarga bo'lib, bir qavat qilib likopcha yoki folga ustiga qo'ying va muzlatgichga qo’ying. 4 soatdan keyin biz uni olamiz, xona haroratiga kelguncha kutamiz, sharbatini siqib, pishirishga yuboramiz. Bu yerda bitta "lekin" bor: muzlatilgan baqlajonlarni tayyorlash vaqtini qisqartirish kerak, aks holda ular shaklini yo'qotadi va pyure kabi holatga kelib qoladi.
TOZALASH
Ko'rinishidan, eng oson yo'li achchiqlikni keltirib chiqaradigan po’stini olib tashlash. Afsuski, bu har doim ham mos kelmaydi. Deyarli barcha retseptlar sabzavotni po’stiga ega bo'lishini talab qiladi.

Shunday qilib, baqlajonlardan achchiqlikni qanday yo’qotish haqida bilim bilan qurollangan holda, biz ularni amalda o'zlashtirishni taklif qilamiz. Buning uchun bizning kolleksiyamizdan retsept tanlang.

BUNDAN TASHQARI O‘QING

Saytda bundan tashqari