DUNYONING TURLI DAVLATLARIDA ODAMLAR NIMA YEYDI?

12.09.2019
KULINAR SAYOHAT: DUNYONING TURLI DAVLATLARIDA ODAMLAR NIMA YEYDI?

Dunyoda 252 ta davlat mavjud va ularning har biri oʻziga xos oshxona anʼanalariga ega. Ba'zi xalqlar faqat achchiq ovqat iste'mol qiladilar, ba'zilari hayotini go'shtsiz tasavvur qila olmaydi, boshqalari esa ovqatlariga qovurilgan gullar qo'shadilar ... Bugun biz kulinar sayohatga boramiz va turli mamlakatlardan kelgan odamlar nima yeyishini o'rganamiz. Biz bilan bo’lasizmi?
FRANSIYA
Франция.jpg

Aytishlaricha, fransuzlar deyarli nonushta qilishmas ekan. Parij yoki Provansda yashovchi inson yeyishi mumkin bo'lgan maksimal narsa bir chashka qahva va kruassan. Ammo tushlik va kechki ovqat shunchaki ovqatlanish emas, balki oila, do'stlar, hamkasblar bilan uchrashish uchun imkoniyat.
Kechki ovqatning eng mashhur sho'rvasi - bu piyoz sho'rvasi, bu sariyog'da qovurilgan ko'p piyoz, yog'li bulyon, grenkalar, pishloq. Foydali, to'yimli, mazali. Sho'rva “Nisuaz” kabi salat bilan almashtirilishi mumkin bo'lsa-da, uning asosiy ingrediyentlari tunes balig’i, yashil loviya, pomidor va tuxum. Bu salat siz uchun ham oson, shunchaki unga Bonduelle bug'langan yashil loviyasini qo'shishni unutmang.
Asosiy taom odatda go'sht va garnirdan iborat. Mashhur Burgundiya go'shti: kartoshka, makaron yoki gulkaram bilan qovurilgan mol go'shti bo'laklari. Va, albatta, hech qanday fransuz taomlari yaxshi vinosiz bo'lmaydi.
AMERIKA

Америка.jpg

Amerikalikning tongi yorma, bekon va tuxum bilan boshlanadi. Ular, shuningdek, jem yoki yeryong'oq moyi bilan tostlar yeyishadi (Amerikada yeryong'oq moyini yaxshi ko'radilar!)
Tushlik ish joyiga yaqin atrofdagi restoranlarda juda tez o'tadi. Amerikada tushlik tanaffusi taxminan 30 daqiqa davom etadi, shuning uchun suhbatlashish va ovqatlanishga vaqt yo'q - shuning uchun deyarli hamma burger yoki mazali sendvich bilan kifoyalanadi.
Bu esa ular kechki ovqatga tayyorlaydigan narsa: stolga sho'rva, issiq ovqatlar, garnir, bir nechta souslar va shirinliklar qo'yiladi. An'anaviy va sevimlilardan - panirovkada pishirilgan tovuq va sariyog’ bilan qaynatilgan makkajo'xori. O'zingiz tatib ko'rmoqchimisiz? Bonduelle yosh makkajo'xorisidan foydalanishni unutmang.
BRAZILYA

Бразилия.jpg

Braziliyaliklar go'shtni yaxshi ko'radilar! Albatta, nonushta usiz bo'ladi, lekin tushlik va kechki ovqat hech qachon go'shtsiz bo'lmaydi. “Feyjoada” eng mashhur taom hisoblanadi. Klassik retsepti quyidagilarni o'z ichiga oladi: cho'chqa oyoqlari, kesilgan go'sht, dudlangan kolbasa, qora loviya. An'anaga ko'ra, taom bir kundan ko'proq vaqt davomida tayyorlanadi, chunki go'shtni yaxshilab marinadlash va loviyani oldindan ivitish kerak.
Siz uyda Braziliya tansiq taomini pishirishga qaror qilganingiz haqiqat emas, lekin siz qora loviyani qizil bilan almashtirishga harakat qilishingiz mumkin. Va ziravorlarni ayamang, “Feyjoada”ga sarimsoq, achchiq qalampir va o'tlar solinadi.
HINDISTON

Индия.jpg

Hindistonning oshpazlik an'analari juda xilma-xildir, shuning uchun yagona hind oshxonasi haqida gapirish deyarli mumkin emas. Biroq, aniq aytish mumkinki, braziliyaliklardan farqli o'laroq, hindlarning aksariyati vegetarianlardir. Oziqlanishning asosini sabzavot, guruch, dukkaklilar va turli xil nonlar tashkil qiladi. Bundan tashqari, deyarli har qanday taomga qo'shiladigan masala ziravorlar aralashmasi.
Kafelarda ham, uyda ham tayyorlanadigan an'anaviy taom - txali. Hind tilidan "katta likopcha" yoki "patnis" deb tarjima qilinadi. Katta dumaloq patnisga bir dasta guruch qo‘yilib, uning atrofiga turli gazaklar, garnirlar, ziravorlar, souslar solingan kichik stakanlar qo‘yiladi. Bayramlarda bunday "qo'shimchalar" soni 25 ga yetishi mumkin!
AVSTRALIYA

Австралия.jpg

Oddiy avstraliya nonushtasi yevropaliklarnikiga o'xshaydi - myussli, sendvichlar, omlet, mevalar. Keyin esa qiziqarli qism boshlanadi, masalan, tushlik uchun avstraliyalik kenguru go'shtidan ragu yeyishi mumkin. Bunday go'sht tansiq taom hisoblanmaydi, uni oddiy supermarketda sotib olish mumkin.
Kechki ovqat uchun ular grilda barrakuda baliqlari, shleper yoki veytbeyt (kichik mahalliy baliq) bilan stolga tortiladi. Uni noodatiy tarzda qovurishadi: yonayotgan cho'g'lar ustiga o'tlar qatlami qo'yiladi va ustiga baliq qo'yiladi, keyin yana o't, keyin esa ko'mir bilan qoplanadi. Biroq, Avstraliya oshxonasining tashrif qog’ozi - go'shtli pirog. Bu pomidor sousi bilan ziravorlangan qiyma bilan to'ldirilgan qatlama xamirdan tayyorlangan kichik pirog (qo'lingizning kaftidan kattaroq emas). O'rtacha avstraliyalik yiliga 12 ta go'shtli pirog iste'mol qiladi, deb ishoniladi. Shunga o'xshash pirogni tayyorlashga qaror qilganingizda, asos uchun Bonduelle pomidor yumshoq qismi sousi mos keladi.
JAR

ЮАР.jpg

Biz Afrika qit'asiga o’tamiz. Janubiy Afrika milliy oshxonasi Sharq, Yevropa, Osiyo va Afrika oshxonalarining ajoyib sintezidir. Mamlakatning murakkab tarixi mahalliy oshxonada aks ettirilgan. Nonushta uchun janubiy afrikaliklar mazali mol go'shti kolbasalari "burevos" yoki oq jo'xori yormasidan tayyorlangan bo'tqa "mieliepap" ni iste'mol qilishni afzal ko'radilar.
Janubiy Afrikadan tashqari dunyoning hech bir joyida iste'mol qilinmaydigan taom - bu "Vaterblommetibredi". Talaffuz qilishga harakat qiling! Bu Janubiy Afrika nilufar kurtaklari bilan pishirilgan go'sht. U stolda yiliga bir marta - iyul-avgust oylarida, bu noyob gullar gullaganda tortiladi.
Uyda, Rossiyada afrika taomlarini pishirish mumkinmi? Siz, masalan, "umngkusho" - Nelson Mandelaning sevimli ragusini tayyorlashingiz mumkin. Sizga kerak bo'ladi: ezilgan makkajo'xori donlari, piyoz, shirin loviya, kartoshka, qizil qalampir, limon va sariyog'. Shirin loviyani osongina bug'langan qizil loviya bilan almashtirish mumkin.
ROSSIYA

Россия.jpg

Qanchalik biz Rossiya haqida stereotiplar o'ylanishini yoqtirmasak ham, o'zimiz ham bu stereotiplarni tasdiqlaymiz. Nonushta uchun suli yormasi yoki tvorogli sirniklarni iste'mol qilamiz, tushlikda esa borsh va grechka pishiramiz. Kechki ovqat uchun biz pechda pishirilgan tovuq va kartoshkani yoki qiymali makaronni yaxshi ko'ramiz.
Rus didlarining dalili Yandeks tomonidan o'tkazilgan tadqiqot bo'lib, uning natijalarini kompaniya 2017 yilda e’lon qilgan. Qidiruv tizimi oziq-ovqat bilan bog'liq millionlab rus so'rovlarini tahlil qildi. Bu yerda ma'lum bo'ldiki, kuzda hamma qo'ziqorin teradi va ularni qovuradi va bahorda ular har doim Maslenitsa uchun quymoq pishiradi. Mayonez hamma joyda ketchupdan ko'ra ko'proq mashhur va bizning sevimli salatlarimiz - Sezar va krab tayoqchalari bilan mos tushadi. Oh, krab tayoqchalari qo’shilgan salat yegim keldi. Bonduelle makkajo'xorisi uyda qolgan yoki yo'qligini ko'rishingiz kerak, chunki usiz bunday salat tayyorlanmaydi ;)

BUNDAN TASHQARI O‘QING

Saytda bundan tashqari