SELDEREYNING QIZIQARLI TARIXI

27.10.2021
Qoida tariqasida, bargli selderey kamtarona ko'rinishi tufayli ko'p e'tiborni jalb qilmaydi. U shahar do'konlari va bozorlarning rastalarida tinchgina turadi, faqat ushbu o'simlikning g'ayrioddiy ta'mini biluvchilar va sog'lom turmush tarzi tarafdorlari orasida talab katta. Va bu fikr mutlaqo behuda! Selderey ko'plab sirlarni yashiradi va uning tarixi juda qiziq. Uning kulinariya va shifobaxsh oshxonadagi mashhurligi so'nggi o'n yilliklardagi barcha rekordlarni egalladi. Seldereyning poyasida atigi olti kaloriya va organizm uchun foydali bo'lgan juda ko'p moddalar - C, A, E, K, B guruhi vitaminlari, aminokislotalar, kalsiy va bor mavjud. Selderey yurak-qon tomir tizimi kasalliklari, suv-tuz almashinuvi buzilishining oldini olish uchun ajoyib vositadir. Shuningdek, u organizmdagi yallig'lanishni to'xtatadi.
сельдерей-1.jpg
Qadim zamonlarda foydali sabzavot dorivor va manzarali o'simlik sifatida yetishtirilgan. Gomerning asarida mirmidonliklarning qudratli otlari jo'xori gullari va qalamchali selderey bilan oziqlangan. Qadimgi Yunonistonda selderey kuchli afrodiziak hisoblangan, chunki uning tarkibida androsteron moddasi mavjud. Bu erkaklar organizmi tomonidan ishlab chiqariladigan va qarshi jins vakillarini o'ziga tortadigan feromonning nomi. Xitoyda seldereyning foydasi spirtli ichimliklarni suiiste'mol qiladiganlar tomonidan yuqori baholanadi. O'rta asrlarda Buyuk Britaniya va Fransiyada seldereyning ildizpoyalari va barglari yo'tal va stenokardiyani tayyorlash uchun ishlatilgan. Qadimgi Misrda qabrlarga gullar, zaytun daraxti novdalari va selderey barglaridan to'qilgan gulchambarlar qo'yilgan. Qadimgi Rimda g'oliblar lavr gulchambari, sportchilar esa selderey bilan taqdirlanganini kam odam eslaydi! Hindistonda qalamchali selderey hayotiylik ramzi sifatida hurmatga sazovor bo'lgan. Selderey pastki chakrani tozalash, organizmdagi energiya muvozanatini normallashtirish uchun ishlatilgan. Qadim zamonlardan beri bu o'simlik sehrli hisoblangan, la'natlardan qutulish uchun turli marosimlarda ishlatilgan. Ezoterik o'simlikshunoslar bugungi kunda qo'rquv, chalkashliklarni davolash va o'ziga ishonchni berish uchun selderey urug'idan foydalanadilar.
сельдерей-2.jpg
Birinchi marta selderey XVII asrda Italiya shaharlarida oziq-ovqat mahsuloti sifatida ishlatilgan. U kambag'allarning ovqatiga aylandi. Oddiy birinchi taomlar, garnirlar, dimlangan ragu kabi ikkinchi taomlar seldereydan tayyorlangan. Vaqt o'tishi bilan xo’randalar seldereyning xushbo'yligi va o'ziga xos ta'mini qadrlashdi va u badavlat sinf va hatto aristokratlarning stollarida paydo bo'la boshladi. Selderey hatto birinchi kolonistlar bilan Yangi Dunyoga sayohat qilgan.
сельдерей-3.jpg

Seldereyning tarkibida juda ko'p miqdorda ozuqaviy moddalarga qo'shimcha ravishda, yana bir shubhasiz ijobiy jihati - uzoq saqlanishi. Salqin yer ostida, uning ildizlari butun qishda davomida saqlanadi va qalamchali selderey muzlatgichda saqlansa va vaqti-vaqti bilan uchlarini kesib tashlasa, haftalar davomida bir xil mazali bo'lib qoladi.
сельдерей-4.jpg

Ushbu o'simlikdan tayyorlanadigan an'anaviy ikkinchi taomlardan biri o'ziga xos, chiroyli ko'rinishga ega va "xodadagi chumolilar" deb ataladi. Uni tayyorlash uchun suvli, qalin selderey qalamchasiga yong'oq moyi suriladi va shakarlangan mevalar sepiladi. Seldereyning o'ziga xos ta'mi birinchi taomlarda mukammal tarzda namoyon bo'ladi. Bu xushbo'y sabzavotning ildizlari yoki barglari asosida pyuresi-sho'rva yoki sabzavotli assorti bo'lishi mumkin. Sho'rvada tolali o'simliklar hammaga ham yoqmasligi sababli, qaynatilgan selderey oddiygina olib tashlanadi va faqat bulyon qoldiriladi. Salatlarni tayyorlash uchun to’g'ralgan qalamchalar ishlatiladi. Misol uchun, selderey va tofu bilan yog'siz salat yoki nok bilan selderey ildizidan salat tayyorlang. Ildizpoya va bargli selderey garnirga qo'shiladi: kartoshka pyuresi, bo'tqa, sabzavotli qaynatilgan guruch. Ular taomga ajoyib xushta’m lazzat qo'shadilar.

BUNDAN TASHQARI O‘QING

Saytda bundan tashqari